Három hasznos jogi tanács ingatlan-vásárláshoz2024. 02. 13.

A tulajdoni lap tartalmazza az ingatlan legfontosabb adatait, így a megnevezését, területét, helyrajzi számát, tulajdonosait, valamint az ingatlant terhelő jogokat (pl. jelzálogjog) vagy tényeket (pl. elidegenítési és terhelési tilalom) Ha azt látjuk, hogy a tulajdoni lap III. részében be van jegyezve valamilyen terhelés, mindig kérjünk róla tájékoztatást az eladótól. E-hiteles tulajdoni lapot évi 2 alkalommal  … Read more

  1. Ha komolyan érdeklődünk egy ingatlan iránt, kérjünk le róla tulajdoni lapot.

A tulajdoni lap tartalmazza az ingatlan legfontosabb adatait, így a megnevezését, területét, helyrajzi számát, tulajdonosait, valamint az ingatlant terhelő jogokat (pl. jelzálogjog) vagy tényeket (pl. elidegenítési és terhelési tilalom) Ha azt látjuk, hogy a tulajdoni lap III. részében be van jegyezve valamilyen terhelés, mindig kérjünk róla tájékoztatást az eladótól. E-hiteles tulajdoni lapot évi 2 alkalommal bárki le tud tölteni díjmentesen az ügyfélkapuja használatával a földhivatali portálról (INGATLANKERESŐ ONLINE FÖLDHIVATALI SZOLGÁLTATÁS- TULAJDONI LAP LEKÉRDEZÉS)

2. Soha ne adjunk át előleget anélkül, hogy annak átadását írásbeli okirat tanúsítaná.

A szó elszáll, az írás megmarad, szokták mondani. Ez ingatlan vásárlásakor is így van. Komoly kockázatot jelent, ha a vételárrész átadása nem kerül írásban rögzítésre. Ne felejtsük el, magunkat is védjük, ha rögzítjük, hogy az átadott összeg egy bizonyos ingatlan megvásárlása céljából került átadásra, és azt is, hogy arra egy később megjelölt időpontban a felek adásvételi szerződést kötnek egymással. Így az eladó is kötve van, hiszen nem adhatja el másnak az ingatlant. A legjobb megoldás ugyanakkor az, ha adásvételi előszerződést kötnek a felek, melyben rögzítik az átadott összeget és azt, hogy az foglalónak minősül. Még jobb megoldás, ha az adásvételi előszerződést ügyvéd készíti el, aki az érdekinket megfelelően képviselni tudja az ügyletkötés során.

3. Mindig legyen B-terv a vételár megfizetésére

Amennyiben a vételárat részben/egészben banki finanszírozással akarjuk kiegyenlíteni, mindig vegyük figyelembe, hogy a bank a vételárnak jellemzően csak egy részét, annak a hitelbiztosítéki (menekülési) értékének 70-80%-át finanszírozza. A hitel összege és mértéke nagyban függhet a kereseti / jövedelmi viszonyainktól, az önerő nagyságától, az adott pénzintézet hitelbírálati szabályaitól, vagyis nem törvényszerű, hogy az igénylendő összeget teljes egészében rendelkezésünkre fogja bocsátani a bank, ez pedig azt is okozhatja, hogy a vételár fizetési kötelezettségünket adott esetben más forrásból kell biztosítani. A fentiek miatt mindig alaposan tájékozódjunk bankunknál, hogy milyen feltételek mellett, és milyen határidőkkel tudják a rendelkezésünkre bocsátani az igényelt összeget, és ezen információk birtokában állapodjunk meg az eladóval a vételár megfizetésének módjáról és határidejéről.     A nem megfelelő tájékozódás a foglaló elvesztését eredményezheti.