Három hasznos jogi tanács, ha zavar a szomszéd2024. 02. 15.

Három hasznos jogi tanács, ha zavar a szomszéd Rossz szomszédság, török átok, tartja a mondás. A szomszédainkat nem válogathatjuk meg, éljünk akár egy társasházban vagy a kertvárosban. Nyilvánvalóan mindenki arra törekszik, hogy jó viszonyt tartson fenn a szomszédaival, hiszen több olyan élethelyzet előfordulhat, amikor jól jön a szomszéd segítsége, legyen az például gyerekre vigyázás, gyógyszer-kiváltás,  … Read more

Három hasznos jogi tanács, ha zavar a szomszéd

Rossz szomszédság, török átok, tartja a mondás. A szomszédainkat nem válogathatjuk meg, éljünk akár egy társasházban vagy a kertvárosban. Nyilvánvalóan mindenki arra törekszik, hogy jó viszonyt tartson fenn a szomszédaival, hiszen több olyan élethelyzet előfordulhat, amikor jól jön a szomszéd segítsége, legyen az például gyerekre vigyázás, gyógyszer-kiváltás, vagy más egyéb dolog. Néha azonban az egymás mellett élésből adódóan kialakulhatnak olyan helyzetek, amelyek próbára tehetik türelmünket, alkalmazkodóképességünket. Amennyiben az ilyen helyzetek gyakorivá, vagy tartóssá vállnak, úgy birtoksértés valósulhat meg. A birtoksértés tipikusan akkor valósul meg, ha mások zavarnak vagy akadályoznak egy dolog, vagy ingatlan szabad birtoklásában.

 A birtoksértésnek számos módja lehet:

 • rendszeres, zavaró hanghatások (hangos zenehallgatás, flexelés, stb.)
 • átnyúló, áthajló, szemetelő növényzet
 • szabálytalan parkolás (pl. gépkocsi beállóhelyre)
 • állatok általi károkozás, állatok behatolása a saját ingatlanunkra
 • drón a ház/kert felett
 • kellemetlen szaghatással járó cselekmények (pl. szálló füsttel és korommal járó égetés, engedély nélküli állattartás stb.)
 • csapadékvíz nem megfelelő elvezetése (saját ingatlan áztatása)
 • közös használatú épületrészek, helyiségek nem megfelelő használata

A fentiek csupán például szolgálnak arra, hogy milyen esetek fordulhatnak elő, ezen kívül még számos módon bekövetkezhet a birtoksértés.

Hogy mit tehetünk akkor, amikor a szomszédunk magatartása zavar minket a birtoklásban?

 1. Beszéljünk a szomszéddal. Talán ez a legcélszerűbb és a legegyszerűbb módja a nézeteltérések rendezésének. Ha higgadtan, tárgyilagosan felvezetjük a problémát, egyben alternatívát kínálunk a helyzet megoldására (pl.: ne akkor nyírj füvet, amikor a gyereket délben fektetjük, hanem délután négy óra után) úgy nagy eséllyel rendezni lehet a vitás helyzetet, és a jövőben is megmaradhat a jó szomszédi viszony.
 2. Ha a kialakult helyzet rendezésében a szomszéd nem akar közreműködni, vagy elutasító, gyűjtsünk bizonyítékot a birtoksértésre. Az okostelefonok kiválóan alkalmasak fényképfelvétel, videófelvétel készítésére, és az elmentett file-ok tartalmazzák a mentés helyét és pontos idejét is. Használjuk a technika nyújtotta lehetőségeket a sérelmes helyzet dokumentálására. Vigyázzunk ugyanakkor arra, hogy személyiségi jogot azért ne sértsünk például a videó készítés során.
 3. Forduljunk birtokvédelemért a jegyzőhöz. Birtokvédelmi ügyekben a birtoksértés helye szerinti jegyző rendelkezik hatáskörrel és illetékességgel. A birtokvédelmi eljárás lefolytatása díjmentes. A birtokvédelmi kérelemhez csatoljuk azokat a bizonyítékokat, amelyek alátámasztják az érvelésünket, vagyis igazolják a birtoksértés megtörténtét. (Pl. a birtoksértést igazoló file-ok kiírása CD-re vagy DVD-re, esetleg Pendrive-ra)

Természetesen az eljárás lefolytatására meghatalmazást is adhat jogi képviselőjének, aki elkészítheti a birtokvédelmi kérelmet, összeállítja annak mellékleteit, és szakszerűen képviseli az Ön érdekeit a birtokvédelmi eljárásban a Jegyző előtt. Ha úgy érzi, jogi segítségre van szüksége, vagy bővebb információra van szüksége a birtokvédelmi eljárásokkal kapcsolatban, keresse irodámat bizalommal.