Három hasznos jogi tanács – ha bíróságra kell menni2024. 03. 27.

Ami egy ügyvédnek napi rutin, az az átlagembernek kifejezetten nyűg, de legalábbis kellemetlenség: a bíróságra járás. Bírósági tárgyalásra menni kicsit olyan, mint orvoshoz menni: panaszunk van, és azt szeretnénk megszüntetni, lehetőleg minél rövidebb idő alatt. Sajnos vannak olyan esetek, amikor a felek már nem tudnak egy vitás kérdésben megegyezni, nem használ a megbeszélés, rábeszélés, ész  … Read more

Ami egy ügyvédnek napi rutin, az az átlagembernek kifejezetten nyűg, de legalábbis kellemetlenség: a bíróságra járás.

Bírósági tárgyalásra menni kicsit olyan, mint orvoshoz menni: panaszunk van, és azt szeretnénk megszüntetni, lehetőleg minél rövidebb idő alatt. Sajnos vannak olyan esetek, amikor a felek már nem tudnak egy vitás kérdésben megegyezni, nem használ a megbeszélés, rábeszélés, ész érvek felsorakoztatása. A bírósági tárgyalás az a fórum, ami a jogvitát hivatalosan is eldönti a felek között. Legyen az a saját ügyünk, vagy más személy ügye, amellyel kapcsolatban tanúként idéztek minket, nem árt pár dolgot szem előtt tartani, ha megkapjuk az idézést, és meg kell jelennünk a bíróság előtt.

1.Készüljünk fel a tárgyalásra

Ez mentális és fizikális felkészülést is jelent egyben. Ha megkaptuk az idézést, úgy próbáljuk összeszedni és rendszerezni az üggyel kapcsolatos információinkat. Idézzük fel, hogy mi történt, szükség esetén készítsünk magunknak jegyzetet, ugyanis aki nem gyakorlott bíróságra járó, annál könnyen előfordulhat lámpaláz, és esetleg fontosnak minősülő információk eshetnek ki az emlékezetünkből. Ha tanúként hallgatnak meg minket, úgy készítsük össze a személyi okmányainkat, ha utazni kell a bíróságra, legyen nálunk a vonatjegy vagy a kocsink forgalmija. A megjelenéssel összefüggő költségeinket ugyanis megtéríti részünkre a meghallgatásunkat kérelmező fél. A munkáltatónál pedig igazolt távollétnek minősül a távolmaradásunk, hiszen jogszabályi kötelezettségünk megjelenni a bíróság előtt.

 Ami a fizikai felkészülést illeti: Ha bíróságra kell menni, előző este lehetőség szerint már kerüljük a bulizást, túlzott alkoholfogyasztást. A bíróság előtt – akár félként, akár tanúként hallgatnak ki minket – ittasan vagy bódult állapotban nem szabad megjelenni. Ha ez mégis előfordul, úgy egyrészt megbírságolhat a bíró, másrészt ismét meg kell majd jelennünk vallomást tenni, ami plusz idő és költségráfordítást jelenthet.

2. Menjünk el a tárgyalásra

A bírósági idézés nem olyan dolog, hogy majd én eldöntöm, hogy elmegyek-e vagy sem. Ha megidéznek, ott és akkor, amilyen időpontra az idézés szól, meg kell jelenni. Amennyiben valaki mégsem tud jelen lenni a tárgyaláson (pl. betegség vagy gyógykezelés miatt, vagy nem lesz az országban, vagy különös méltánylást érdemlő egyéb esetekben) ezt lehetőleg előre, a tárgyalás megtartása előtt jelezzük a bíróság részére. Ezt az idézésen megjelölt telefonos vagy e-mail-es elérhetőségen is megtehetjük az ügyszámra hivatkozással. Ez azért szükséges, hogy mentesüljünk egy esetleges bírság megfizetése alól, amit a meg nem jelenésünk okán szab ki a bíróság. Fontos tudni, hogy szükség esetén akár a rendőri előállításunkat is elrendelheti a bíró, szóval, ha már beidéztek, menjünk el a tárgyalásra.

3. Felejtsük el a hazudozást, és csak arra válaszoljunk, amit kérdeznek tőlünk  

Vannak akik úgy gondolják, hogy túl tudnak járni a bíróság eszén, és a saját maguk, vagy barátjuk, ismerősük, rokonuk védelme érdekében valótlan tartalmú vallomást kívánnak tenni.           Ezt felejtsük el. Olyan helyre megyünk, ahol a bíró, és az eljáró jogi képviselők professzionálisan tudnak kérdezni, és az általunk adott válaszoknak súlya van. Ha hazudunk egy kérdésre, könnyen lehet, hogy a következő kérdésre adott válaszunkkal már ellentmondásba kerülhetünk a korábbi állításunkkal, így nyilvánvalóvá válhat, hogy hazudtunk, hamis tartalmú választ adtunk, és már bele is futottunk a hamis tanúzásba. A hamis tanúzást egyébként a törvény is bünteti, erre fel is hívja a tanú figyelmét a bíróság a meghallgatása előtt.  Néha vitathatatlanul valós nehézséget okozhat akár több évre visszamenő történésekre választ adni, ez teljesen természetes dolog. Ha olyan kérdést kapunk, amire nem emlékszünk pontosan, akkor ezt mondjuk jegyzőkönyvbe, és ne azt, ami „talán” megtörtént.

Amennyiben olyan jogvitája van, amelynek eldöntése csak peres úton lehetséges, úgy kérjen szakértő jogi segítséget. Irodám peres és peren kívüli eljárásokban képviseli érdekeit, forduljon hozzám bizalommal.