Három hasznos jogi tanács bérbeadóknak2024. 02. 21.

Három hasznos jogi tanács bérbeadóknak Amennyiben szeretnénk ingatlanunk bérbeadásával némi passzív jövedelemre szert tenni, bérbeadóként különösen érdemes figyelmet fordítani az alábbiakban foglaltak betartására. 1.mindig készítsünk írásbeli szerződést a bérbeadásról Bár különösen vonzó lehet, hogy a bérlőnk a bérleti díjat és a rezsi költséget minden hónapban a kezünkbe teszi le készpénzben, írásbeli szerződés nélkül soha ne  … Read more

Három hasznos jogi tanács bérbeadóknak

Amennyiben szeretnénk ingatlanunk bérbeadásával némi passzív jövedelemre szert tenni, bérbeadóként különösen érdemes figyelmet fordítani az alábbiakban foglaltak betartására.

1.mindig készítsünk írásbeli szerződést a bérbeadásról

Bár különösen vonzó lehet, hogy a bérlőnk a bérleti díjat és a rezsi költséget minden hónapban a kezünkbe teszi le készpénzben, írásbeli szerződés nélkül soha ne szerződjünk. Az így keletkezett bevételeinknek lehet ugyan adóvonzata, ugyanakkor számos szempontból mégis előnyösebb számunkra, ha írásban vannak rögzítve a felek jogai és  kötelezettségei, a birtokbaadás módja, ideje, a bérlő fizetési kötelezettségei és az is, hogy milyen állapotban kell a bérlőnek a bérleményt visszaadnia. Egy jól elkészített bérleti szerződés (és itt nem a netről letölthető iratmintákra gondolok) megfelelő jogi védelmet nyújthat számunkra a bérleti jogviszony teljes időtartamára.

2. Határozatlan időtartamú szerződés helyett részesítsük előnyben a határozott időtartamú szerződést.

A határozott időtartamú szerződés előnye, hogy a bérlő nem gondolhatja meg magát olyan könnyen 1-2 hónap elteltével, és mondhatja fel a szerződést. Bár ez igaz a bérbeadóra is, ugyanakkor mindenképpen előnyösebb, ha például egy évre fixen bérbe veszi valaki az ingatlant, minthogy felmondjon egy éven belül, és kezdhetjük újra a bérlőkeresést. A szerződésben rögzíthető, hogy a bérleti szerződés időtartama további egy évvel meghosszabbodhat automatikusan, így nem szükséges feltétlenül új bérleti szerződést kötni a határozott időtartam lejáratakor.

3. Dokumentáljuk megfelelően az ingatlan birtokbaadáskori állapotát

Sok vita előzhető meg azzal, hogy kép vagy videófelvétellel rögzítik a felek, hogy milyen berendezési, felszerelési tárgyak voltak a bérleményben a birtokbaadáskor, az egyes bútorok, nyílászárók, szerelvények milyen állapotban voltak, stb. Fontos, hogy a természetes használatból eredő kopás, elhasználódás vagy meghibásodás nem alapozza meg a bérlő kártérítési felelősségét, ugyanakkor a szándékos károkozás vagy rongálás igen. Az ilyen jellegű károk kompenzálására a kaucióból kerülhet sor. A birtokbaadáskor készített kép és videofelvételekből mindkét félnek rendelkeznie kell egy-egy példánnyal. Amennyiben további hasznos tanácsokat szeretne a témával kapcsolatban, vagy szakember által készített bérleti szerződésre van szüksége, forduljon hozzám bizalommal.